Blog
Praktijk Given

11 blogartikelen van Lummie Maria over gezondheid, leefstijl en een energieke levenslust.

 • Zo word je echt (niet) gezonder, fitter en energieker

  Zo word je echt (niet) gezonder, fitter en energieker

  Geschreven door Lummie Maria

  Het was nog maar een hummel van 6 jaar, toen onze zoon een kleine ingreep in het ziekenhuis moest krijgen.

  Lees verder
 • Vét stom vs. Vét cool

  Vét stom vs. Vét Cool

  Geschreven door Lummie Maria

  Ietwat ongeïnteresseerd en onderuitgezakt zat de zestienjarige Joost (niet zijn echte naam natuurlijk) in de gemakkelijke stoel in de praktijk.

  Lees verder
 • IJskoud het beste

  IJskoud het beste!

  Geschreven door Lummie Maria

  Een rilling trekt door mijn hele lichaam. Pure adrenaline. Ik sta in een bikini buiten. Het is winter en een graad of 4. We staan te wachten tot we het ijsbad in mogen. Bést een beetje spannend dit. Er staat een ambulance klaar voor het geval dat... Waarom wilde ik dit ook alweer?!

  Lees verder
 • Schimmeltje schimmeltje aan de wand

  Schimmeltje schimmeltje aan de wand...

  Geschreven door Lummie Maria

  Ik was denk ik een jaar of elf toen ik bij mijn oma logeerde en zag dat er schimmel op haar kaas zat. Ze woonde alleen en met een stukje kaas deed zij dan ook bijzonder lang. Nu had ik ergens gelezen dat schimmels schimmeldraden hadden: onzichtbaar, maar ze waren hartstikke slecht voor je.

  Lees verder
 • Energieke Levenslust

  Energieke Levenslust

  Geschreven door Lummie Maria

  Enkele weken geleden plofte ze futloos in de stoel: “ik ben er ZÓ klaar mee, BAH!”. Ze liep al een poosje uitgeblust rond en na een pittige verkoudheid die haar op dat moment wilde vloeren ( maar waar uiteraard geen tijd voor was ), leek ze er niet meer bovenop te komen.

  Lees verder
 • Zeven kleuren bagger

  "Zeven kleuren bagger sch....", ja dat dus

  Geschreven door Lummie Maria

  Wij volwassenen praten er niet zo gemakkelijk over en doorgaans als ik ernaar vraag, en zéker als ik ook nog smeuïge details wil weten, ontstaat er bij de ondervraagde een ietwat ongemakkelijk geschuif en verschijnen er vaak wat kleine blosjes op de wangen.

  Lees verder
 • Opgeruimd staat netjes

  Opgeruimd staat netjes

  Geschreven door Lummie Maria

  Ik hoor ‘m vaak voorbij komen: “je lichaam is je tempel”. Prachtig en in mijn ogen ook zeker waar. Maar als jouw lichaam je tempel is, waarom accepteer je dan zoveel zwerfvuil in die tempel en waarom veeg je het zelf vaak nog naar binnen ook?

  Lees verder
 • Zwart goud puur genot

  Zwart goud puur genot

  Geschreven door Lummie Maria

  “Waarom zou ik iets eten wat ik niet lekker vind?” Tja, waarom stak je destijds die 2e en 3e sigaret op?, dacht ik bij mezelf. Niemand, echt níemand vindt de eerste sigaret die hij of zij opsteekt zo lekker dat-ie denkt: “Wauw, wat is dit heerlijk, hier wil ik er meer van”. En tóch steek je er weer eentje op...

  Lees verder
 • Hormonsters

  Hormonsters

  Geschreven door Lummie Maria

  Een tijdje terug kwam ik bovenstaand scheldwoord over onze hormonen tegen. Het deed mij glimlachen. Maar feit is wel dat klacht nummer één binnen mijn praktijk te maken heeft met jawel, hormonen! Hoe kan dit? En is het écht normaal dat wij vrouwen zoveel last van deze “monsters” hebben?

  Lees verder
 • Alles op z'n kop door elektrosmog

  Alles op z'n kop door elektrosmog

  Geschreven door Lummie Maria

  “Dat méén je niet?!” Grote verontwaardigde ogen keken mij aan. “Mag ik dan helemaal nooit meer die draadloze koptelefoon op mijn hoofd?!” “Euh, nou…voorlopig niet nee”. “En die wekker dan? Hoe moet ik nu dan zien hoe laat het is?!” Zacht mopperend plofte ze met gekruiste armen op de bank neer. “Fijn!”

  Lees verder
 • Lente in je bol, pollen op hol

  Lente in je bol, pollen op hol

  Geschreven door Lummie Maria

  Eerste hulp bij stuifmeelstress. Daar waar de één nu vrolijk naar buiten huppelt en het liefst alle deuren en ramen wagenwijd open zet, kruipt de ander terug in huis en blijven de deuren en ramen angstvallig gesloten. Stuifmeelstress, pollen op hol: hooikoorts!

  Lees verder