Zwart goud puur genot
Praktijk Given

“Waarom zou ik iets eten wat ik niet lekker vind?” Tja, waarom stak je destijds die 2e en 3e sigaret op?, dacht ik bij mezelf. Niemand, echt níemand vindt de eerste sigaret die hij of zij opsteekt zo lekker dat-ie denkt: “Wauw, wat is dit heerlijk, hier wil ik er meer van”. En tóch steek je er weer eentje op...

Meestal zit er een andere reden achter waarom die eerste een vervolg krijgt. Na een tijdje wen je aan de nicotinesmaak en ga je er (blijkbaar) van genieten. Nou, zo werkt het met alles. Dus ook met pure chocolade. Het voordeel van pure chocolade ten opzichte van een sigaret is dat je je lichaam een cadeautje geeft: energie, gezondheid, concentratie en een heerlijk geluksgevoel. Wie wil dat nou niet?

Zwart goud puur genot

Zwart goud, puur genot!

Zwarte, pure chocolade met een cacaogehalte van minimaal 70 procent bevat veel phenylalanine. Een stofje dat je simpelweg blij maakt, want phenylalanine wordt in het lichaam omgezet in dopamine. En van dopamine weten we dat het ons een geluksgevoel geeft. Daarnaast is bekend dat dopamine je in staat stelt om betere keuzes te maken en verhoogt het je concentratie.

Maar ook je zenuwstelsel, spijsvertering, weerstand, hart en vaten, ze worden er allemaal gelukkig van. Uit onderzoek blijkt dat stofjes uit de pure chocolade de slagaderen flexibeler maken en dat witte bloedcellen, die zo venijnig aan je slagaderen kunnen plakken bij aderverkalking, ook minder snel aan de wanden van de bloedvaten blijven hangen. Op die manier vecht pure chocolade tegen hart- en vaatziekten en kan het je cholesterol verlagen.

En wat te denken van de flavonoïden? Pure chocolade zit er vol mee. Flavonoïde is een type antioxidant die helpt tegen de beschadiging van cellen en weefsel. Je vindt flavonoïden ook in fruit en groene thee. Bovendien zorgt zwarte chocolade voor een betere insulinerespons. Dat betekent dus dat het lichaam beter suiker kan verwerken en opslaan, zodat suiker minder lang in de bloedbaan blijft en allerlei weefsel kan bereiken waar het schade kan aanrichten, zoals in de ogen, hersenen, de nieren of de bloedvatenwand. Bij pre-diabetici (personen die een ontregelde bloedsuiker hebben maar nog niet zo erg dat ze echt suikerziekte hebben) die 15 dagen elke dag een stuk zwarte chocolade te eten kregen, werd hun insulinerespons dubbel zo sterk. Bovendien daalde hun onderdruk met bijna vijf punten. En dat is bijzonder mooi, zeker omdat de bloeddruk bij personen met pre-diabetes maar moeilijk naar beneden te brengen is.

Een ander onderzoek laat zien dat wanneer je veel flavonoïden binnenkrijgt, je minder risico hebt op diabetes type 2. Bij mensen met diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Het blijkt dat de mensen die veel flavonoïden binnenkrijgen beter reageren op insuline en minder last hebben van chronische ontstekingen. De werking van insuline blijft dus intact wanneer men pure chocolade binnenkrijgt.

Tjonge, en dan heb ik het nog niet eens gehad over alle vitaminen en mineralen die er in pure zwarte chocolade zitten! Helaas gaat er, zoals met elk bewerkt product, heel wat verloren bij de verwerking van cacao naar pure chocolade, maar er blijft nog genoeg moois over:

Vitamine A: goed voor je weerstand
Vitamine B(1, 2, 6 en 11): energie! Goed voor je zenuwstelsel, spijsvertering, huid, gezichtsvermogen, weerstand en hart. Daarnaast houdt het DNA in stand en maakt het rode bloedcellen aan
Natrium en fosfor: (o.a.) goed voor de stevigheid van je botten en gebit
Kalium en calcium: (o.a.) goed voor je bloeddruk
Koper en ijzer: (o.a.) goed voor je weerstand en zuurstofregeling, houdt het bloed gezond
Magnesium: (o.a.) goed voor je zenuwstelsel en geeft energie
Zink: (o.a.) goed voor de groei en je geheugen

Zo! En nu de hele dag door dus knabbelen aan de zwarte chocolade? Nee, doe maar niet! Met slechts tien gram per dag profiteer je al van de heilzame werking. En geniet je er nog niet van? Vind je het nog veel te bitter? Geen probleem, gewoon blijven volhouden voor je gezondheid en op een bepaald moment word je vast net zo enthousiast als ik.

En wat een appel kan, kan zwarte chocolade ook: ten gram a day, keeps the doctor away. Kleine tip: neem ze dagelijks lekker beiden, de appel én de chocolade! Zo uit de hand, in stukjes of gesmolten over je havermout. De keuze is reuze.


Lummie Maria

Dit blog artikel is geschreven door Lummie Maria, een gepassioneerde bioresonantie - en natuurgeneeskundig therapeut. Daarnaast is zij al ruim 20 jaar drogist in hart en nieren. Lummie Maria heeft zich gespecialiseerd in de homeo-en fytotherapie, in voeding, orthomoleculaire supplementen, Bach Bloesemtherapie en overige natuurlijke levenswijzen. Lees meer over Lummie Maria