IJskoud het beste!
Praktijk Given

Een rilling trekt door mijn hele lichaam. Pure adrenaline. Ik sta in een bikini buiten. Het is winter en een graad of 4. We staan te wachten tot we het ijsbad in mogen. Bést een beetje spannend dit. Er staat een ambulance klaar voor het geval dat... Waarom wilde ik dit ook alweer?!

Als het moment daar is, is het een kwestie van goed blijven in- en uitademen. Langzaam zak ik tot mijn borst in het koude water tussen de ijsblokjes en zowaar! Ik kan een minuut rustig blijven zitten terwijl de kou vrijwel geen vat op mij krijgt. Hoe bizar is dit!

IJskoud het beste!

Ik was bij een dag cursus van Wim Hof. Velen zagen (of zien) deze man als een soort circusartiest bekend als “The Iceman”, maar Wim Hof is pure wetenschap! Wereldwijd. Hoe is het mogelijk dat als ik ’s morgens een koude douche neem, die in Nederland met ons leidingwater een temperatuur heeft tussen de 10 en 15 graden, ik daar de eerste seconden méér moeite mee heb, dan dat ik moeite had met het nemen van het ijsbad?

De ‘truc’ zit ‘m in de ademhaling. De basis van de Wim Hof Methode ligt bij de ademhaling en de ademhalingsoefeningen kwamen dan ook direct aan bod bij de workshop. Het is onvoorstelbaar om te zien hoe in korte tijd je lichaam tot meer in staat is door de juiste ademhaling. We kregen de “horse seat” oefening; buiging door de knieën, knieën staan dan in lijn met de tenen, de billen duwen we naar achteren en zo blijven we staan. Na enkele minuten treedt er verzuring op, beginnen je spieren te trillen en gaan je benen branden. Door de juiste ademhalingsoefening toe te passen konden we 15 minuten (!!!) aan 1 stuk zonder pijn, zonder verzuring in deze houding blijven staan.

Dezelfde ademhalingstechniek namen we mee naar het ijsbad. Het resultaat heb je zojuist gelezen. In plaats van bij de eerste aanraking met het ijs gillend het bad te verlaten, heb ik er met plezier een volle minuut in gezeten.

Geen hocus pocus, maar pure fysiologie. Je lichaam heeft 125.000 km aan bloedvaten (leg je die achter elkaar, dan kun je drie keer de wereld rond). Die bloedvaten zorgen er samen voor dat biljoenen cellen in je lichaam voortdurend voedsel en zuurstof krijgen. Je kunt je voorstellen dat als de bloedvaten hun werk goed doen, je hele lichaam beter functioneert, omdat het meer zuurstof en voeding krijgt. Je brein werkt beter en datzelfde geldt ook voor je spieren, darmen, hart, lever, et cetera.

Door blootstelling aan kou sluit je lichaam automatisch de bloedstroom naar de minder vitale lichaamsdelen. Dat is nodig, omdat je niet kouder mag worden dan 35 graden. En het is belangrijker dat je hart goed blijft pompen, dan dat je kleine teen of je neus voldoende doorbloeding heeft. Zo train je dus je bloedvaten door ze krachtig te laten sluiten en daarna weer te openen. Het is te vergelijken met het trainen van je spieren. Na herstel worden je spieren sterker, zo is het ook met je bloedvaten. Na de koudetraining wordt het lichaam weer warm, de vaten gaan weer open en de doorbloeding komt weer op gang. Op dat moment voel je dus ook die heerlijke tinteling door je hele lijf die je weer super alert en energiek maakt.

Mensen die regelmatig trainen met kou ervaren bijna zonder uitzondering dat ze het minder koud hebben. Ideaal dus als je een koukleum bent;)

Dus? Gezond? Zeker! Blootstelling aan kou heeft een gunstig effect op onze gezondheid en op onze stemming.

Er worden veel voordelen toegeschreven aan kou. Het zou goed zijn:

  • Voor de doorbloeding
  • Voor het hart
  • voor glanzend haar
  • Voor een strakke huid
  • Voor een dosis energie
  • Voor je stemming
  • Voor je zelfvertrouwen
  • Voor je immuunsysteem
  • Voor je autonome zenuwstelsel
  • Voor je slaap
  • Tegen (chronische) pijn
  • Tegen ontstekingen

Hoe dan? Je kunt je het koude douchen op verschillende manieren aanwennen.

* Ikzelf geef er de voorkeur aan om ’s morgens na het wakker worden meteen onder een koude douche te stappen. Tegenwoordig gaat dat dus zonder schrikreactie door te beginnen met de ademhalingsoefening: adem diep in en verleng je uitademing. Doe dit ongeveer een minuut. Vervolgens stap je onder de koude douche. Te heftig in 1 keer? Begin dan bij je voeten, ga door naar je benen, armen, rug, borst en tenslotte ga je er helemaal onder staan.

* Een andere manier is het douchen zoals je altijd gewend bent, gewoon warm. Begin dan -met de warme douche nog aan- de ademhalingsoefening te doen zoals hierboven omschreven. Zet de douche dan koud. Natuurlijk ga je sneller ademen en schrik je van de kou. De kunst is: ga weer rustig ademen. Op het moment dat jij je ademhaling weer onder controle hebt, voelt de kou ook anders aan. Uiteraard kun je ook bij deze manier ervoor kiezen om op te werken van voeten naar kruin.

Een beetje inzet heb je wel nodig. Zeker in het begin is het niet eenvoudig om het warme water uit te draaien en twee minuten koud te douchen. Maar ik hoop dat ik je heb mogen enthousiasmeren om ook hier weer een stukje gezondheid in eigen hand te nemen.

Een goede gezondheid, een dak boven het hoofd, eten, drinken en een beetje liefde. Meer heeft een mens niet nodig om gelukkig te zijn, zou je zeggen. Toch zijn er bosjes mensen met een huis, voldoende eten en drinken en een goede gezondheid, die zenuwpezig en gejaagd de hele dag ‘in het hoofd zitten’ en vooral bezig zijn met wat er allemaal nog moet. Zonde.

Fris jezelf eens op, neem een koude douche en kijk wat dat met je doet.

Wil je meer inspiratie of ben je benieuwd naar het laatste nieuws over de wetenschappelijke onderzoeken? Kijk eens op de website van Wim Hof ‘Innerfire’ of kies bijvoorbeeld voor de gratis mini cursus om in 3 eenvoudige stappen een stukje begeleiding te krijgen in je koudetraining: https://www.wimhofmethod.com/free-mini-class


Lummie Maria

Dit blog artikel is geschreven door Lummie Maria, een gepassioneerde bioresonantie - en natuurgeneeskundig therapeut. Daarnaast is zij al ruim 20 jaar drogist in hart en nieren. Lummie Maria heeft zich gespecialiseerd in de homeo-en fytotherapie, in voeding, orthomoleculaire supplementen, Bach Bloesemtherapie en overige natuurlijke levenswijzen. Lees meer over Lummie Maria